Yacht eller jolle?

Valg av båt er ikke enkelt. Det finnes veldig mange ulike båttyper å velge mellom, og hvilken båt som passer best for akkurat deg kommer helt an på dine forventninger, økonomi og andre faktorer. Vi skal nå se nærmere på ulike båttyper, slik at det forhåpentligvis blir lettere for deg å ta et valg.

Båt på budsjett

Dersom du drømmer om båt, men ikke har råd til å kjøpe en dyr yacht, finnes det heldigvis gode alternativer. Du kan for eksempel kjøpe en brukt båt på Finn.no eller andre rubrikksider på nett. Ved å kjøpe båten brukt kan du få en daycruiser eller lignende mye billigere enn om du kjøper fabrikkny båt. Husk imidlertid på at en brukt båt kan ha redusert kvalitet, så sørg for at du ikke kjøper katta i sekken. Trenger båten å pusses opp eller sendes på verksted for reparasjon, kan totalprisen fort bli like høy som om du kjøper båten ny.

Båter kommer i alle slags prisklasser. Vanligvis kan en si at jo større og mer spektakulær båten er, jo dyrere blir den. En luksusyacht kan fort koste flere millioner kroner, mens en liten daycuiser kan kjøpes for noen hundre tusen kroner. Det finnes også enda billigere alternativer. Hvis du primært skal bruke båten til å komme deg fra A til B, eller bare vil et stykke ut på sjøen for å kunne fiske, kan det i mange tilfeller være nok med en liten motorbåt uten tak. En helt enkel jolle brukes ofte som hjelpebåt på større båter, men fungerer også fint som en selvstendig båt dersom du ikke er altfor kravstor. En liten motorbåt er nokså billig i drift, og passer således for de fleste som vil ha mulighet til å komme seg raskt ut på sjøen. Vil du ha noe enda billigere, kan du gå for en robåt. Du vil da bruke årer for fremdrift, noe som er helt gratis i lengden. Det kan imidlertid være slitsomt å ro langt, da du er avhengig av egen muskelkraft. Vær gjerne to i båten for å kunne veksle på hvem som ror.

Yachter

En yacht er per definisjon en lystbåt, altså en båt som benyttes til avkobling, rekreasjon og fritidsaktiviteter på sjøen. Rett og slett en fritidsbåt, og ikke en yrkesbåt (for eksempel fiskebåt). De fleste av oss forbinder likevel yachter med mer luksuriøse båter, gjerne med soveplass, kjøkken, toalett og lignende. Yachter kommer i alle slags størrelser og varianter. Drømmen om yacht er derfor ikke helt uoppnåelig selv om du ikke er millionær. Snakker vi om luksusyachter av typen sjeiker fra Midtøsten kjører, er det ikke uvanlig at prislappen er på både millioner og milliarder av kroner. Dette er selvsagt ikke noe hvermannsen kan ta seg råd tid – men det er ikke forbudt å drømme seg bort. Mannen (eller damen) i gaten velger gjerne en enkel yacht med et par soveplasser under dekk, en liten kjøkkenkrok og kanskje toalett. En slik båt er fortsatt ikke billig, men vi snakker en helt annen prisklasse enn hva luksusyachtene ligger på.

Kartlegg egne behov

Før du velger båt bør du først og fremst kartlegge dine egne behov. Finn ut hva du er ute etter. Er det for eksempel nødvendig med motor? Skal båten hovedsakelig brukes i ferskvann eller saltvann? Trenger du en båt med tak, eller går det fint med åpen båt? Du bør selvfølgelig også lage et budsjett og se hva du har råd til.