Hvilke fasiliteter bør båten ha?

Før du kjøper båt er det greit å finne ut hva slags fasiliteter du ser for deg at båten bør ha. Båter kan være alt fra enkle joller uten noen fancy funksjoner, til store yachter med alt fra jacuzzi til egen bar. Mest sannsynlig er du ute etter en mellomting, men alle som skal kjøpe båt har ulike krav.

Praktisk eller luksuriøs?

De fleste drømmer nok om en båt som har alt av fasiliteter, men det sier seg selv at dette er utenfor de flestes rekkevidde – i hvert fall rent økonomisk. De aller dyreste yachtene er som regel forbeholdt sjeiker og kongelige med sans for luksus. Har du økonomien til det, kan du likevel få en båt som har det meste av fasiliteter. Mange yachter har luksusgoder som basseng, TV-stue, bar, biljardbord, dekk du kan sole deg på og mye mer. De enklere yachtene har gjerne noen soveplasser under dekk, et lite kjøkken der du kan tilberede mat, toalett og andre fasiliteter som dekker dine mest grunnleggende behov. Dette er noe du kan få ved å kjøpe nokså enkle cabincruisere.

Er du ute etter det helt enkle, er kanskje en motorisert, liten båt uten tak det du er ute etter. En båt kan være så mangt, og hvis du bare er ute etter å forflytte deg fra ett punkt til et annet, trenger du kanskje ikke de mest luksuriøse fasilitetene. Noen båter er rett og slett uten noen som helst form for fasiliteter, og det er ofte disse du kjøper om du vil slippe billig unna.

Tenk på størrelsen

Selv en liten cabincruiser kan ha kjøkken, toalett osv. Har du ikke behov for mange kvadratmeter å boltre deg på, er kanskje dette den mest fornuftige løsningen – også for lommeboken. Har du derimot behov for en båt med større kjøkken, egen stue eller oppholdsrom, separate soverom eller lignende, må du fort regne med å betale noen millioner kroner ekstra. En stor yacht er utrolig mye dyrere enn en liten, enkel yacht.

Kvalitet er kanskje det viktigste

Når du skal kjøpe båt, er det ikke nødvendigvis bare viktig å tenke på hva slags fasiliteter båten har. Du bør også forsikre deg om at de fasilitetene båten har er av god kvalitet. Kjøper du en brukt båt, kan det hende at ting må pusses opp, eller rett og slett byttes ut. Kjøleskapet i båten er kanskje kaputt, og da må du kjøpe et helt nytt. Før du signerer en kjøpskontrakt, bør du derfor ha en befaring av båten. Få gjerne med deg noen med kompetanse og kunnskap innen båt, slik at du ikke overser noe underveis. Som førstegangskjøper av båt er det lett å bli overivrig dersom du kommer over et tilsynelatende «kupp». Hold hodet kaldt, og kjøp kun båt dersom du er innforstått med hva det faktisk innebærer. Ellers gjelder det bare å ha det gøy mens du er på båtjakt, men sørg for at du vet hva du er ute etter når det gjelder fasiliteter på båten. Da er sjansen større for at du blir fornøyd!